Sykehuset Innlandet er en skandale.
GD debatt 13 04 23 v Frode Veian

Utskrift/Sitat av GD Debatten 13 04 2023
«»Sykehuset Innlandet er en skandale»»

Frode Veian, Otta, pensjonist, spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin
Leserbrev Debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. SITAT.
«»Styret i Sykehuset Innlandet (SI) har etter over 20 års utredning anbefalt at det skal bygges nytt hovedsykehus i ingenmannsland (Moelv).
Dette er resultatet av ca. 50 år sykehusstrid i Hedmark. På begynnelsen av 70-tallet vedtok Stortinget at Elverum sykehus skulle vær sentralsykehus for Hedmark.
På den tiden hadde Hamar sykehus et dårlig renommé, og dårligere faglig tilbud enn Elverum. Øyeblikkelig hjelp pasienter ble ofte avvist på Hamar og henvist videre til Elverum. Denne praksisen svekket Hamar i forhold til Elverum. Men Stortingets sentralsykehusvedtak ar aldri blitt akseptert av Hamarmiljøet.
Da foretaksmodellen ble innført i 2001 definerte daværende Helse-Sør (senere innlemmet i Helse Sør-Øst (HSØ) en sykehusstruktur basert på tradisjonell nivåtenkning: Under sykehus med nasjonale funksjoner og regionsykehus skulle man på fylkesnivå ha allsidige akuttsykehus, lokalsykehus med akuttfunksjoner og mindre akuttsykehus, i slik rekkefølge …

Fortsett å lese «Sykehuset Innlandet er en skandale.
GD debatt 13 04 23 v Frode Veian
»

Ikke glem at Kringsjåtunet kynisk, systematisk, økonomisk ble planlagt redusert allerede 17 11 2019

Dette var nok det bevisste og godt (dårlig) planlagte første skritt på veien til full nedleggelse vi opplever i disse dager.
Det skal ikke mye til før balansen og kvaliteten forrykkes i medisinske kvalitets fagstrukturer som dette.
Tanken er at det da skal bli lettere å endre/legge ned i neste runde, under dekke av at kvalitet og effektivitet  skal bedres.
ENDRINGSLEDELSE kalles dette i lederutdanningen.

Les artikkelen.

«Sykehusframtida legges. Info direktør Inger Lise Ski 13 04 2005»

Nye momenter drypper inn fra ledelsen i Sykehuset Innlandet.
Se GD idag 13. april.
«….Informasjonsdirektør Inger Lise Ski orienterte poltikerne både i fylkestinget og Lillehammer formansskap om prosessen….
Mye tyder på at det blir satset på ett hovedsenter med enten et lite antall lokalsykehus eller sykehus med akuttfunksjoner rundt i regionen….
Ifølge Ski er det nødvendig med endringer innen de operative fagene, for å møte utviklingen og tilby kompetanse lokalt….
Mjøssykehus er uaktuelt; på den annen side loves det ikke sykehustjenester på «alle» steder….»
Dette er kjent stoff. De samme gamle «argumenter» for å bygge opp om det såkalte hovedsenteret, som aldri er tenkt lagt annet sted enn i Hamar regionen, som naturlig nok også har født tankene om dette lite gjennomtenkte prosjektet.
Men så kommer en ny type argumentasjon:»….Framtida er enmannsrom, men høyblokka på sykehuset i Lillehammer er lite funksjonelt i så måte. Søylene innvendig står nemlig slik at huset egner seg dårlig for ombygging av sengepostene til enmannsrom….»
Dette er noe nytt ! Man fisker frem stadig nye argumenter for å svekke Lillehammers kandidatur som fremtidig sykehus.
Det blir interessant å se utviklingen av denne nye vinklingen.
Vi har jo allerede i stor grad, i flere etasjer, bygget om til enmannsrom på sykehuset.
Det ser ikke ut til å være noen problemer med det !

Førsteamanuensis Bente Ohnstad HIL.
Kronikk GD 290105.

Er sykehusstrukturen som er valgt i Sykehuset Innlandet egnet til å fremme nasjonale mål?
Av førsteamanuensis Bente Ohnstad
Bente Ohnstad er førsteamanuensis i juridiske fag ved Høgskolen i Lillehammer. Hun har tidligere jobbet i Sosial- og helsedepartementet og hadde en sentral rolle ved utformingen av helselovreformen.
Ulike reformer og deres målsettinger
Tilgjengelighet, helhet, ansvarlighet og mer helse for pengene har vært stikkord for en rekke reformer som regjering og storting har sluttet seg til. I 2002 ble heleforetaksloven som la grunnlaget for 5 regionale helseforetak med tilhørende sykehus satt i kraft. Sykehusene i Hedmark og Oppland er alle organisert under Helse Øst (det regionale helseforetaket).
Fortsett å lese «Førsteamanuensis Bente Ohnstad HIL.
Kronikk GD 290105.
»

11. nov 2004. Informasjonsbrev til Leger og Befolkning i Oppland !

INFORMASJONSBREV 11. november 2004
fra seksjon Gastrokirurgi v. seksjonsoverlege Torstein Valset
Avdeling for Ortopedi og Kirurgi
SI Lillehammer.

Vi har ved vår Kirurgisk avdeling seksjon Gastrokirurgi 6A , SI Lillehammer, fått signaler fra befolkningen, både leger og folk ellers, om at vår faktiske eksistens, og hva vi yter av tjenester, kan være for dårlig kjent.
Vi ønsker derfor nå, etter at vi har vært i drift med nåværende modell/funksjonsfordeling for Divisjon Kirurgi Sykehuset Innlandet siden 24. mai 2004, snart 6 måneder, å gi følgende faktaopplysninger:

Fortsett å lese «11. nov 2004. Informasjonsbrev til Leger og Befolkning i Oppland !»

GD-Debatt 04 06 2004
GD’s agenda i sykehusspørsmål ?

Direktør Almlid må ut i debattsidene i GD for å klargjøre.
Han mener nå, eller nærmere bestemt «–, er det nesten slik at vi fristes til å tro at GD selv har en skjult agenda i denne saken.»
Hvilken agenda skal vi tro GD har ?
Hvilken oppgave har lokalaviser av type GD ?
De har bl.a. en hovedoppgave i å avsløre nettopp denne type skjulte agendaer og rent snusk fra såvel privatpersoner som offentlig forvaltning !
Det er det minste vi kan kreve av en lokalavis !
Det var jo i sin tid ganske oppsiktsvekkende at Almlid & co kunne slippe unna så lettvint og enkelt da historien om Hamar sykehus’ elendige forfatning ble påpekt så tydelig i vårt brev dagen før det avgjørende styremøtet i Sykehuset Innlandet for 8 måneder siden.
Jeg selv var overbevist om at den saken ville sette flere sentrale personer i SI i en meget vanskelig knipe. Slik gikk det jo da ikke som vi vet. Styret ble forklart at denne rapporten som forelå ikke hadde noen vesentlig betydning, og at Hamar sykehus lett kunne opprustes for rene småpenger, til akseptabel standard.
Styret ble ført bak lyset !
Hvorfor må Almlid nå ut i debattsidene ?….. Fortsett å lese «GD-Debatt 04 06 2004
GD’s agenda i sykehusspørsmål ?
»

Debattinnlegg i GD 081203 v. Divisjonsdirektørene.

DEBATTINNLEGG GD 081203:
Av Øyvind Graadal, Ingvar Stokstad, Alice Beate Andersgaard,
Tove Kjeverud Fossan og Stein Tronsmoen, divisjonsdirektører
i Sykehuset Innlandet HF
«…Målet med den nye funksjonsfordelingen i Sykehuset Innlandet er å gi befolkningen i Hedmark og Oppland et bedre sykehustilbud.
Reaksjoner ute i befolkningen tyder på at det kan ha spredd
seg misforståelser som er egnet til å skape unødig uro og engstelse.
Det vil ikke skje noen rasering av sykehustilbudet.
Som ansvarlige for det medisinske tilbudet i Sykehuset Innlandet, ønsker vi med denne artikkelen å gi faktainformasjon om hva de vedtatte
endringene innebærer…»

OA 141103. Mer dramatisk enn å «fjerne føden» !

Oppland Arbeiderblad141103 : Mer dramatisk enn å «fjerne føden» !
Nå går det opp for Gjøvik hva som holder på å skje:
..Mer dramatisk enn å fjerne føden!
Flyttingen av ortopedisk avdeling fra Gjøvik til Lillehammer innebærer at de aller fleste som bryter av en arm eller et bein må til Lillehammer. I rene tall dreier det seg om flere tusen pasienter i året. Legene ved avdelingen er bekymret over det de kaller en ad hoc-avgjørelse…
Nå drar nok den mektige Hagebakken påny til Ministeren med sine ærend. Kanskje han ber om å få flyttet Føden tilbake til Lillehammer !
Det gikk nok litt sent opp for Gjøvik hva som kunne komme til å skje, når man så grundig og effektivt «ødela» grunnlaget for det opprinnelige vedtaket.

Holsbrekken (KrF og Lesja) har rolleproblemer/forklaringsproblemer !

Det har vært skremmende mange politiske krumspring og uforståelige politiske tilbaketog i Sykehuset innlandet de siste 20 årene.
Dette husker mange av oss.

Leder Oppland Arbeiderblad 221003:
Tidligere leder i helse- og sosialutvalget i Oppland, Audun Holsbrekken, forsøkte seg i gårdagens avis med en forklaring på hvorfor han som fylkespolitiker mente det var best å beholde fødeavdelingen i Gjøvik mens han som styremedlem i Helse Øst mener nøyaktig det motsatte. Dette politiske krumspringet krever han til og med respekt for. Det med respekten skal vi la ligge, men forståelsen sitter i hvert fall langt inne….

–Hva skjedde i SI saken den 6. oktober 2003 ?
Da «bløt» kirurgisk avdeling på Lillehammer helt uventet ble nedlagt……

For å oppdatere deg litt på det hendelsene:
Les først vårt ÅPENT BREV TIL STYRET i Gudbrandsdølen-Dagningen 011003
Deretter kan du lese VEDTAKET fra styremøtet i Sykehuset Innlandet 061003
Jeg antar de fleste her vil forstå at vedtaket kan være vanskelig å akseptere
for miljøet på Lillehammer?
Se også avisoppslaget i Gudbrandsdølen-Dagningen den 041003
og oppslaget dagen etter vedtaket i samme avis.

Finnes det en bedre løsning ?
VIKTIG! om arbeidet i «KIRURGIGRUPPEN»
14 08 – 11 09 2003

Under arbeidet i Kirurgigruppen fra 14/8 til 11/9, 4 uker !!, så jeg for meg å få anledning til, i del B av mandatet, å drøfte nærmere en organisasjon med gjennomgående ledelse ved avdelingene og seksjonene ved sykehusene.
Der f.eks. kirurgi skulle foregå ved begge sykehusene i Oppland, med funksjons- og oppgavefordeling etter omforent avtale, – og der ett av sykehusene ble utpekt til å inneha den døgnkontinuerlig akuttfunksjon, det andre til mer elektive funksjoner. Alle legene i arbeide ved seksjonen skulle delta i arbeidet og vaktfunksjonene både ved akuttavdelingen og ved den elektive seksjonen.
På denne måten bevarer man funksjon og nærhet for begge sykehusene, og kan betjene de andre avdelingene, f.eks. medisinsk, gynekologisk og barneavdelingen, med de helt ÅPENBARE FORDELER som ligger i dette !

Fortsett å lese «Finnes det en bedre løsning ?
VIKTIG! om arbeidet i «KIRURGIGRUPPEN»
14 08 – 11 09 2003»

Sterk motstand også fra Gjøviklegene ! OA 081105.

25 overleger fra SI Gjøvik i Oppland Arbeiderblad 08052005 ute med sterk motstand
mot de foreliggende planer om fellesenhet i Hamarområdet.
De kaller det en BASTARDLØSNING! Samme uttrykk er brukt fra Lillehammer.
Avdelingssjef Christian Fossum medisinsk avdeling er svært bekymret.
Ny sjef – Klar tale !
«…Det blir feil hvis et sykehus i dårlig forfatning blir avgjørende for hvordan utfallet blir i sykehusdebatten…»
Klarere og bedre kan det ikke sies.
Nøyaktig samme tenkning som nylig 42 Lillehammeroverleger har gått ut med.
Hvor står Elverum ? Utvilsomt på samme linje !
Hvor står Hamar ? Utvilsomt for fellesenhet nær Hamar. Alene !
Det vil vel snart være tid for et samlet opprop ?
Utvilsomt vil man kunne samle en svær kraft i et samlet opprop, med tilslutning fra + 75 % av overlegene i Sykehuset Innlandet.
Hva vil det i så fall ligge i en slik motstand fra sentrale ansatte mot foreliggende planer fra sykehusets administrasjon og styre ?
MISTILLIT ?
Vil det ha noen betydning i saken ?

GD 020606 Sykehusaksjonen i Oppland
v. Størk Hansen, STERK og KLAR !
TILTREDES !

Størk Hansen sier som vanlig det som skal sies om hendelsene i Sykehuset Innlandet.
Uten omsvøp. Det er riktig. Og bra.
«Det som er klart etter denne kampen er at ingen har tillit til at disse herrene kan føre prosessen vidre. Det er ingen som stoler på dem»
Tiltredes !
Det er bare en hake ved dette : Går Almlid, – eller kastes han, – så må både toppledelsen, dvs. divisjonsdirektører, og hele styret gå ! Samtidig ! De har alle vært sammen om dette. En for alle – alle for en !
Dette ville nok ha skjedd i en hvilken som helst annen organisasjon, etter en prosess og runddans som det vi her har vært vitne til siden sommer/høst 2003.
Men : Her har Styret selv gjort alle vedtak i sakskomplekset, ofte med klart uttrykt støtte til god sakforberedelse og god prosess, som også i siste vedtak.
Styreleder Olsen må utvilsomt ha følt seg t rygg på at veien de har valgt har hatt godkjennelse fra øverste sentralt hold, han er jo selv viseadministrerende i Helse Øst.
Utvilsomt har forhåndsgodkjennelsen her kommet helt fra toppen.
Det vet vi jo forsåvidt også, kfr sentrale AP statsråders valgløfter om nytt sykehus til Hamar.
Vi som sitter I PROSESSEN, og drives rundt i dette, på helsa løs
KAN BARE UNDRES….
GD020606AlmlidOlsenMåGå.jpg

Fjerne RHF=RegionaltHelseForetak nivå
og finansieringssystemet DRG/ISF snarest

Vi skal ikke glemme at Høyre med Høie gikk til valgkamp på å
rydde opp i dette! Det gikk kort tid etter valget før DET var
skrinlagt, til over neste valg!
Ingen har den fiks ferdige endelige løsning.
Likevel må det være legalt og mulig nå å ønske-kreve
at både politiske myndigheter og tilhørende helsebyråkrati
snarest mulig innser problemene, og forbereder og gjennomfører
de aller nødvendigste endringer, som er åpenbare for en
overveldende majoritet, kanskje fortsatt unntatt AP m Støre &co. 
Fjerne RHF og DRG/ISF snarest!
Les også her om at 
Sjukehus bør ikke være helseforetak. Fra DM 20 02 2015 Avsnitt 1. Avsnitt 2

RHF.
Fjerne det unødvendige, byråkratiserende og fordyrende
RHF nivået.
Nasjonal sykehusplan, Helsedirektoratet, og et Fylkesnivå på politisk plan kan overta det.
DRG/ISF.
Endre finansieringsordningen med DRG/ISF, som er en svært
byråkratidrivende tidstyv for alle, og helt uegnet hva gjelder
mulighetene til å gi befolkningen helsetjenester de fortjener.
Systemet brukes også i ødeleggende grad til sammenlikninger
mellom sykehus og avdelinger, selv om alle vet, og er enige om,
at datakvaliteten og statistikken tilsier at det ikke er mulig.
Godt gjennomarbeidete rammebevilgninger erstatter dette.
Vi kan ned på prosentnivå beregne nødvendige bevilgninger
til reelle budsjetter og bevilgninger for å gi befolkningen i
et gitt område, med en gitt funksjonsfordeling,
de nødvendige helsetjenester.
Nåværende system gir en uunngåelig kronisk underbudsjettering
og overbyråkratisering vi ikke kan leve med.
Det foreligger også myter om sentraliseringsgevinster og
storsykehusfordeler, og stadige krav om nedleggelse av mindre
sykehusenheter, med økende betydelig mangel på
kvalitets-sykehussenger over hele landet.
Denne mangelen vil ikke kunne oppveies av den sviktende
samhandlingsreformen med sine eventuelle sykehjemssenger og
eller akuttsenger, måtte han forby. 
Hvem vil/skal/må bruke dem?
Sikkert ikke våre politikere ihvertfall.
Blir nok Kari og Ola det.
Vi bør kunne starte med disse to hovedområdene inneværende år.
Det kan uansett knapt bli verre enn det allerede er,
med sykehushelsetjenesten.